Skip to main content

Naprapati

Naprapati är ett brett verksamhetsområde där du kan få hjälp med akuta och långvariga besvär i rörelse- och stödjeorganen.

Naprapaten är expert på manuell medicin och arbetar med att undersöka, diagnostisera, behandla, rehabilitera och förebygga smärttillstånd och nedsatt funktion i alla delar av rörelseorganen.

Naprapater är idag den största yrkesverksamma gruppen inom avancerad manuell medicin i Norden.

Legitimation & skyddad yrkestitel för naprapater

Sedan 1994 har naprapater i Sverige legitimation från Socialstyrelsen för att behandla patienter med funktionsrubbningar och smärttillstånd i rörelse- och stödjeorganen. Naprapater utgör därmed en del av svensk hälso- och sjukvård. Naprapater har skyddad yrkestitel, lyder under hälso- och sjukvårdslagen och står under Socialstyrelsens tillsyn. Legitimationen utfärdas efter fullgjord naprapatexamen från Naprapathögskolan samt ett års handledd praktiktjänstgöring inom svensk hälso- och sjukvård.

En legitimerad naprapat har sådana kunskaper att han eller hon kan arbeta under ett eget medicinskt ansvar. Detta innebär att en naprapat genom undersökning och diagnos kan bedöma om en behandling ska inledas eller om patienten ska hänvisas vidare till annan hälso- och sjukvård för fortsatt undersökning.

Naprapatbehandling

Naprapater är specialiserade på att diagnostisera strukturella och funktionella neuromuskuloskeletala besvär, behandla och rehabilitera patienter med besvär av sådant ursprung samt på att differentiera smärta av annan orsak.

Naprapatbehandling innebär att manuella passiva och aktiva rörelser appliceras i syfte att påverka bind- och stödjevävnad, muskulatur och nerver så att funktionen i det neuromuskuloskeletala systemet optimeras och eventuell smärta minskar. De grundläggande behandlingstekniker som naprapaten använder är ”soft and connective tissue manipulation” (SCTM) vilket innebär manipulations- och mobiliseringstekniker av såväl ryggraden som andra leder samt olika typer av mjukdelstekniker såsom massage, stretching, nervmobilisering m.fl

Källa: Svenska naprapathögskolan